ΚΗΦΙΣΙΑ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Aφιερωμένο στον πλανήτη Γη

Tο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στον μεγαλειώδη, αλλά τόσο εύθραυστο, κόσμο της Φύσης.

Της Ελευθερίας Αλαβάνου

Σε ένα ήσυχο σημείο στο κέντρο της Κηφισιάς βρίσκεται το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το οποίο στεγάζεται σε ένα καλοδιατηρημένο νεοκλασικό του 1875. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή και ήταν πρωτοπόρο για την εποχή του, καθώς στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60 κανέναν δεν απασχολούσαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Αν πάτε μια βόλτα, μπορείτε να δείτε εκθέσεις (μικρές ή μεγαλύτερες) που εστιάζουν στη βοτανική, την εντομολογία, την υδροβιολογία, την ορνιθολογία, την ερπετολογία, τη γεωλογία, την παλαιοντολογία, τα θηλαστικά και περιλαμβάνουν αμέτρητα εκθέματα, από φυτικά απολιθώματα, κοχύλια και νυχτοπεταλούδες μέχρι κόκκινο καγκουρό, κοάλα
και αρκούδα Μαλαισίας.

Κι αν αυτές οι εκθέσεις παραπέμπουν σε μια κάπως παλιομοδίτικη λογική, με εκθέματα τακτοποιημένα κυρίως σε προθήκες, το Κέντρο Γαία, που λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια στο μουσείο, είναι εντελώς διαφορετικό. Έχει έκταση 12.000 τ.μ., εκτείνεται σε έξι ορόφους και είναι ένα σύγχρονο, ζωντανό και σχεδιασμένο με πολλή φαντασία εργαστήριο για παιδιά και μεγάλους. Παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, όπως τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας και πώς τα απορρίμματά μας μπορούν να παγιδεύσουν αθώα ζώα. Προσκαλεί, για παράδειγμα, τους επισκέπτες να μπουν σε ένα πράσινο σπιτάκι και μέσα από διαδραστικούς πίνακες να μάθουν για τον κύκλο του άνθρακα ή να βάλουν το πρόσωπό τους σε μια μάσκα θαλάσσης και να δουν ένα βίντεο για τον κοραλλιογενή ύφαλο με ψάρια, αχινούς και αστερίες. Το Μουσείο Γουλανδρή διαθέτει επίσης εξαιρετικό πωλητήριο (μεταξύ άλλων θα βρείτε βιβλία, παιχνίδια με δεινόσαυρους και κούπες ζωγραφισμένες με κοχύλια και φλαμίνγκο), αλλά και ένα όμορφο café-restaurant.

Scroll to Top