Βόρεια Ελλάδα… vintage

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης είναι ένα «χρονον τούλαπο» γεμάτο θησαυρούς, που αποκαλύπτουν πώς ζούσαν οι Βορειοελλαδίτες μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. της Ελευθερίας Αλαβάνου

Το να συγκινήσω τον παππού σας, που όργωνε με τα χέρια, είναι πιο εύκολο από το να συγκινήσω εσάς». Η κουβέντα με τον κ.
Ζήση Σκαμπάλη, προϊστάμενο διεύθυνσης του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ), είναι σύντομη και όμως αναζωογονητική. Κι αυτό γιατί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ροπή προς την εξιδανίκευση του παλιού, το να ακούς τον επικεφαλής ενός λαογραφικού μουσείου να λέει ότι στόχος του ιδρύματος δεν είναι να «εξωραΐσει ό,τι έχει προηγηθεί της νεωτερικότητας, αλλά να το φωτίσει», λειτουργώντας σαν ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο παρόν
και το παρελθόν, είναι τολμηρό, αλλά και πολύ ορθό.

Η ιστορία του φορέα πάει αρκετά πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όταν το σωματείο της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας άρχισε να συγκεντρώνει αντικείμενα από την αγροτική ζωή της Μακεδονίας. Αυτή ήταν η μαγιά για τη δημιουργία του σημερινού ΛΕΜΜ-Θ, που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο εκλεκτικιστικό κτίσμα του 1905-1906 στην ανατολική Θεσσαλονίκη, γνωστό ως «Έπαυλη Μοδιάνο» (από τον Ισραηλίτη τραπεζίτη Γιακό Μοδιάνο που ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης της) ή «Παλαιό Κυβερνείο» (επειδή στη διάρκεια του Μεσοπολέμου ήταν η κατοικία του διοικητή Βορείου Ελλάδος).

Στην έκθεση του μουσείου μπορείτε να δείτε ομοιώματα υδροκίνητων μηχανών, δηλαδή νερόμυλους (για άλεσμα καρπών), νεροπρίονα (για πριόνισμα ξύλων) και νεροτριβές (για το πλύσιμο υφασμάτων), όπως επίσης και παραδοσιακές ενδυμασίες που φορούσαν οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης έως τη δεκαετία του ’60. Σημειώστε ότι στον όρο «ενδυμασία» συμπεριλαμβάνονται ρούχα αλλά και κοσμήματα – τα τελευταία μάλιστα δεν ήταν απλά στολίδια, αλλά λειτουργούσαν ως φυλαχτά, προστατεύοντας από «το κακό» το μέρος του σώματος το οποίο κάλυπταν.

Για μια πρώτη γεύση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου και περιηγηθείτε εικονικά στους χώρους του.

Info: Βασιλίσσης Όλγας 68, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-889840,
www.lemmth.gr. Ανοιχτά: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή 09.00-15.00,
Τετάρτη 09.00-21.00. Είσοδος: 2 ευρώ.

Scroll to Top