Δελφοί

Δελφοί

Ένα άδυτο στον 21ο αιώνα

Καμία επίσκεψη σ τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών δε ν είναι ολοκληρωμένη χωρίς μια στάση στο μουσείο, όπου φυλάσσονται τα πιο πολύτιμα ευρήματά του. της Paulina Björk Kapsalis

Αντικρίζοντας το από ψηλά, το κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο μοιάζει σαν να έχει αναδυθεί από τη βουνοπλαγιά.

Κατά κάποιον τρόπο αυτό έχει συμβεί, αφού χτίστηκε το 1903 για να φιλοξενήσει ευρήματα τα οποία ήταν κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως.
Καθώς η συλλογή του μουσείου μεγάλωνε, χρειάστηκαν εκτεταμένες επισκευές και επεκτάσεις, οι οποίες σταδιακά άρχισαν να αλλάζουν την όψη του κτιρίου και τον τρόπο έκθεσης των ευρημάτων. Η τελευταία επέκταση και ο αντίστοιχος εκσυγχρονισμός του μουσείου ολοκληρώθηκαν το 2003. Περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, δημιουργία χώρων υποδοχής, κυλικείου και πωλητηρίου, καθώς και αναδιάταξη της θέσης των εκθεμάτων, ώστε να δίνεται περισσότερος χώρος στα πιο σημαντικά απ’ αυτά.

To μουσείο σήμερα περιλαμβάνει 14 αίθουσες, τα εκθέματα των οποίων παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, ώστε να γίνει αντιληπτή η πορεία του δελφικού ιερού στον χρόνο, από τη δημιουργία και το απόγειό του έως την παρακμή του. Τα περισσότερα εκθέματα είναι προσφορές των πιστών στο ιερό και χρονολογούνται στην περίοδο ακμής του, από την Αρχαϊκή έως τη Ρωμαϊκή Εποχή.

Στις δύο πρώτες αίθουσες παρουσιάζονται αναθήματα, όπως μυκηναϊκά ειδώλια και χάλκινα κορινθιακά κράνη. Στις αίθουσες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα, όπως οι δύο κούροι, που ταυτίστηκαν με δύο αδέλφια από το Άργος, τον Κλέοβι και τον Βίτωνα, η Σφίγγα των Ναξίων, ο θησαυρός των Σιφνίων, το περίφημο χάλκινο σύμπλεγμα του Ηνιόχου, καθώς και αρχιτεκτονικά στοιχεία από τον ναό του Απόλλωνα. Στην τελευταία αίθουσα εκτίθενται πορτρέτα της εποχής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη και λυχνάρια με πλήθος χριστιανικών συμβόλων, που εκφράζουν το πέρασμα στη νέα
θρησκεία, τον χριστιανισμό.

Info: Τηλ. 22650-82312, e-delphi.gr. Ανοιχτά: Δευτέρα-Κυριακή 09.00-16.00. Είσοδος: 6 ευρώ (μέχρι τέλος Μαρτίου). Κάθε Τρίτη έως το τέλος του χρόνου, επισκέψιμη είναι μόνο η αίθουσα του Ηνιόχου.

Scroll to Top