ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Και γαλήνη, και αδρεναλίνη

Προορισμός για όλες τις εποχές, μόλις μισή ώρα από την Καρδίτσα, προσφέρει στους επισκέπτες της πλήθος φυσιολατρικών εμπειριών: από ήσυχες βόλτες με υδροποδήλατο μέχρι ζόρικες διαδρομές με enduro.

της Όλγα Χαραμή

Κανό-καγιάκ | για εξερευνητές

«Πάμε αγώνα;» Ο Δημήτρης δίνει το σύνθημα στον γιο του και η κόντρα ανάμεσα στα δύο κανό ξεκινά. Η μητέρα της οικογένειας, αντίθετα, απολαμβάνειμια ήρεμη βαρκάδα. Στο κανό-καγιάκ εσείς αποφασίζετε αν η βόλτα σας θα έχει δράση ή χαλάρωση – ή και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως,θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τη λίμνη, να παρατηρήσετε τα πουλιά και να προσεγγίσετε τα φιορδ. Επιλέγετε το μονό ή διπλό κανό που σας ταιριάζει: αγωνιστικού τύπου με διπλό κουπί για γρήγορη πορεία ή τύπου καναδέζικης πιρόγας, με μονό κουπί, στα οποία μπορούν να επιβιβαστούν μέχρι και τρία άτομα – ιδιαίτερα δημοφιλή στις οικογένειες, αφού είναι απίθανο να βραχεί κανείς ή να αναποδογυρίσουν. Η ελεύθερη βόλτα διαρκεί μία ώρα και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός προορισμού, ενώ μπορείτε να συμμετέχετε στην οργανωμένη εκδρομή που διαρκεί τρεις ώρες και περιλαμβάνει διάλειμμα στο νησάκι του Νεοχωρίου ή στην ακτή Λαμπερού. Προς το τέλος του χειμώνα και την άνοιξη, οπότε τα νερά της λίμνης ανεβαίνουν, η κορυφαία βόλτα πραγματοποιείται στις εκβολές του Μέγδοβα, όπου περνάς από η πλεύση για λίγο στην κοίτη του ποταμού, ενώ περνάς ανάμεσα σε εντυπωσιακές ιτιές και τεράστια πλατάνια.

Υδροποδήλατο | το αγχολυτικό

Γαλήνη. Αυτή είναι η απόλυτη αίσθηση που κερδίζεις με το υδροποδήλατο. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της λίμνης Πλαστήρα έχει ξεχωριστή χάρη κάθε εποχή: τον χειμώνα θα ζήσετε την πολύ ιδιαίτερη σιωπή που δίνει το χιόνι που σκεπάζει τα πάντα, εντείνοντας την ησυχία, και το καλοκαίρι την ιδιαίτερη νυχτερινή πλεύση στην αυγουστιάτικη πανσέληνο, που οργανώνει το κέντρο δραστηριοτήτων Τavropos. Η βόλτα διαρκεί από 30 λεπτά έως 1 ώρα, δεν έχει κανέναν περιορισμό, αφού η λίμνη δεν κρύβει εμπόδια και κινδύνους, και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες – υπάρχουν και ποδήλατα που διαθέτουν ειδικό παιδικό καθισματάκι.
Κανένας μηχανοκίνητος ήχος δεν διαταράσσει τηγαλήνη, ούτε και απαιτείται κοπιαστική προσπάθειαή εγρήγορση. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται καν να ξέρετε ποδήλατο ή να ισορροπείτε,αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πέσετε στο νερό. Επιπλέον, μπορείτε να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή ή ό,τι άλλο επιθυμείτε, αφού το ποδήλατο διαθέτει και χώρο αποθήκευσης. Αν το προτιμάτε, μπορείτε να συμμετέχετε στις οργανωμένες εκδρομές με συνοδό: η μικρή διαρκεί 3ώρες και περιλαμβάνει διάλειμμα για κολατσιό στο νησάκι του Νεοχωρίου, η μεγαλύτερη διαρκεί όλη μέρα, προσεγγίζει τα φιορδ της ανατολικής ακτής και φτάνει σχεδόν μέχρι το φράγμα!

Τοξοβολία | Πάμε στοίχημα;

«Κλείνεις το μάτι, βλέπεις την μπίλια, το κέντρο του σκοπεύτρου δηλαδή, και αφήνεις το βέλος απαλά»: ο υπεύθυνος δίνει τις οδηγίες και οι στόχοι περιμένουν να πετύχετε διάνα. Το μόνο που χρειάζεται να έχει κανείς είναι ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση, ενώ η δραστηριότητα δεν απευθύνεται μόνο στους ενηλίκους, αφού υπάρχουν και παιδικά τόξα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά οκτώ ετών και πάνω. Οι τοξοβόλοι παίρνουν θέση και έχουν στη διάθεσή τους ένα τόξο ολυμπιακών προδιαγραφών και δέκα βέλη. Οι παρέες που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην τοξοβολία λόγω του ανταγωνισμού παρακολουθούν τη βαθμολογία και τα στοιχήματα πέφτουν βροχή – ο χαμένος κερνάει τους καφέδες ή την επόμενη δραστηριότητα…

Ιππασία | απόλαυση και θεραπεία

Η Γιούλα, ο Άρης, ο Αιμίλιος, η Φατμέ, η Ναόμι είναι μερικά άλογα από την… τετράποδη παρέα των 11 αλόγων της φάρμας Ζαμπέτα που είναι απόλυτα εξοικειωμένα και φιλικά με τον κόσμο και αναλαμβάνουν να μυήσουν παιδιά και αρχάριους στην ιππασία. Σε μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων, η οποία διαθέτει ένα καταπράσινο λιβάδι, ρυάκι αλλά και συστάδες δέντρων, θα απολαύσετε μια βόλτα 15 ή 30 λεπτών, μόνοι σας ή σε γκρουπ. Η βόλτα αφορά τους πάντες: «Κάνουμε και θεραπευτική ιππασία και ανεβάζουμε ακόμα και παιδάκια με ειδικές ανάγκες. Ουσιαστικά δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Έχω ανεβάσει σε άλογο από 2 χρονών παιδάκι μέχρι 83 χρονών παππού!» λέει ο Αντώνης Ζαμπέτας, υπεύθυνος της φάρμας.

Ποδήλατο βουνού | ορθοπεταλιές στο χώμα

Ο εναλλακτικός τρόπος περιήγησης στη λίμνη Πλαστήρα, σε απόλυτη επαφή με τη φύση. Η βασική διαδρομή με ποδήλατο βουνού ξεκινά από τη βάση δραστηριοτήτων στα Καλύβια Πεζούλας και μέσω του παραλίμνιου χωματόδρομου καταλήγει στον βοτανικό κήπο. Η απόσταση πηγαινέλα είναι 8 χλμ., ωστόσο μπορείτε να συνεχίσετε παραλίμνια όσο επιθυμείτε, αν δεν έχει χιονίσει. Ιδανική εποχή για ολόκληρο τον γύρο της λίμνης από χωματόδρομους είναι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, όταν η στάθμη της λίμνης είναι χαμηλή, γίνεται όμως απαραιτήτως με συνοδεία, διαρκεί όλη την ημέρα, αφού καλύπτει απόσταση 75 χλμ., και περιλαμβάνει και στάσεις για κολύμπι. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε τον γύρο της λίμνης με ποδήλατο δρόμου ή trekking από τον ασφαλτόδρομο – η διαδρομή έχει μήκος 60 χλμ. και μεγάλη υψομετρική διαφορά. Ενδιαφέρον έχει και η
διαδρομή από τα Καλύβια Πεζούλας έως τη Νεράιδα και από εκεί στο Νεοχώρι (10χλμ.), επίσης με μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Ακόμα και αν έρθετε με το δικό σας ποδήλατο, πάντως, η παρέα της εταιρείας δραστηριοτήτων Tavropos είναι πρόθυμη να σας πληροφορήσει για τις διαδρομές και τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ θεωρεί ότι το ποδήλατο βουνού είναι εκείνο που… ανεβάζει περισσότερο την αδρεναλίνη: «Άμα πετύχεις τσοπανόσκυλα, το κάνεις σε μηδέν χρόνο! Σπας όλα τα ρεκόρ ταχύτητας!» μας λέει αστειευόμενος ο Δημήτρης Χαραλαμπίδης.

Πεζοπορία | ένα με τη φύση

Πορεία μέσα σε έλατα και δάση βελανιδιάς («δέντρους» τα λένε οι ντόπιοι), αγνάντι στη λίμνη, διάσχιση φαραγγιών με καταρράκτες και σπηλιές. Ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, αρκετά καλά σηματοδοτημένο, διατρέχει την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, ωστόσο οι ειδικοί ξεχωρίζουν τρεις διαδρομές. Πιο δημοφιλής είναι εκείνη του Ανθοχωρίου, η οποία ξεκινά από τον εν λειτουργία μύλο (μπορείτε να προμηθευτείτε και αλεύρι!) και οδηγεί μέσα από το πλατανοσκέπαστο φαράγγι στους δύο καταρράκτες. Υπολογίστε ότι μέχρι τον δεύτερο και μεγαλύτερο (περίπου 12 μ.) καταρράκτη θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα. Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στον Μπελοκομίτη και στο φράγμα και γίνεται μέσα στα έλατα, προσφέροντας διαρκή θέα προς τη λίμνη. Διαρκεί 2 ώρες πηγαινέλα και καταλήγει στο παρατηρητήριο, από όπου έχετε όλη τη λίμνη στα πόδια σας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδρομή στη σπηλιά του Γάκη, που μπορεί ως σπήλαιο να μην ενθουσιάζει, αφού δεν έχει αξιοποιηθεί και μόνο στην είσοδό του θα δείτε μερικούς σταλακτίτες, ωστόσο κινείται μέσα στο όμορφο φαράγγι του Κερεντάν (ξεκινά λίγο πριν από το χωριό Καρβασαράς). Διαρκεί 3 ώρες με την επιστροφή και καλό είναι να γίνεται με συνοδεία. Άξιο αναφοράς είναι ότι όλες οι διαδρομές είναι καταγεγραμμένες σε GPS (εκτός από του Γάκη) και μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία σας από το κινητό.

Μηχανοκίνητος αθλητισμός | αδρεναλίνη στα απάτητα

Motocross, scramble, enduro: οι λάτρεις των μοτοσικλετιστικών αθλημάτων βρίσκουν στη λίμνη Πλαστήρα και στην ευρύτερη περιοχή τον παράδεισό τους. Μια επίσημη πίστα motocross στη Μητρόπολη, όπου έχουν φιλοξενηθεί πανελλήνιοι αγώνες motocross, και ακόμα δύο πίστες προπόνησης και για scramble στο Φανάρι και στο Μαυρομμάτι. Δύο σύλλογοι: εκείνος της Καρδίτσας και ο νεοσύστατος του Μαυρομματίου-Δήμου Μουζακίου, σε άψογη συνεργασία. Ένα δίκτυο αμέτρητων διαδρομών enduro που έχουν χαραχτεί από τον Σύλλογο της Καρδίτσας, ξεπερνούν τα 100 χλμ. και κόβουν την ανάσα, κι ένα καινούργιο δίκτυο που χαράσσεται αυτή τη στιγμή στον Δήμο Μουζακίου. Γι’ αυτές τις διαδρομές ξεχωρίζει άλλωστε η ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, αφού περνούν από εξαιρετικά δύσβατα ορεινά μονοπάτια, μέσα στην πυκνή βλάστηση, από μέρη παρθένα, με δάση και πηγές, και θεωρούνται εξαιρετικά ζόρικες. Θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για όλες οι άνθρωποι των δύο συλλόγων.

  • Σύλλογος Μοτοσικλετιστών Καρδίτσας, τηλ. 6946-164106 (Γιάννης Θυμιόπουλος)
  • Μοτοσικλετιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου-Δήμου Μουζακίου, τηλ. 6981-208830 (Νέστορας Δουμανάς)
Scroll to Top