KΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Winter Wonderland

Σκι, βουτιές σε θερμά νερά, διαδρομές σε δάση και λίμνες, cocooning μπροστά στα αναμμένα τζάκια. Με βάση τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, απολαμβάνουμε τις εμπειρίες που προσφέρει η Πέλλα

Αποστολή: Όλγα Χαραμή

ΣΛΑΛΟΜ ΣΤΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Χάρη στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990, ξαναζωντάνεψε και αναπτύχθηκε τουριστικά το χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, αφού οι Θεσσαλονικείς έσπευσαν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν εκεί εξοχικά.
Το όρος Καϊμάκτσαλαν (από την τουρκική φράση «καϊμάκ τσαλάν», που σημαίνει «ο κλέφτης του καϊμακιού», του χιονιού δηλαδή) είναι φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη FYROM και το χιονοδρομικό του το ψηλότερο της Ελλάδας, με τον αναβατήρα Κρέμαση να φτάνει στα 2.480 μ. υψόμετρο. Διαθέτει πέντε ακόμη αναβατήρες και εννέα πίστες, σύστημα τεχνητού χιονιού, πίστα snowmobile και δυνατότητα για snowkite. Όσοι δεν ασχολούνται με το σκι απολαμβάνουν τη βόλτα με snowcat στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στα 2.524 μ., ακριβώς στα σύνορα με τη FYROM, από όπου η θέα είναι απερίγραπτη (τηλ. 23810-32000, kaimaktsalan.gr).

ΥΔΡΟΦΙΛΗ ΕΔΕΣΣΑ

Όσα κι αν έχετε ακούσει για τους καταρράκτες της Έδεσσας, το θέαμα ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες. Περπατήστε στο Πάρκο Καταρρακτών ακολουθώντας τα πλακόστρωτα, ένα εκ των οποίων περνάει πίσω από τον καταρράκτη Κόρανο, ύψους 70 μέτρων, δίνοντάς σας την ευκαιρία για σπάνια ενσταντανέ. Συνεχίστε έως τον δεύτερο καταρράκτη ή απολαύστε μια βόλτα στο υπαίθριο Μουσείο Νερού, με τους νερόμυλους, τα αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια και το Ενυδρείο με ψάρια γλυκού νερού και ερπετά. Φτάστε μέχρι το Κανναβουργείο, το παλιό εργοστάσιο σπάγγου, ή περπατήστε στην παλιά συνοικία Βαρόσι με τα ωραία σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Το Πάρκο, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό σημείο όπου θα δείτε την ιδιαίτερη σχέση της Έδεσσας με το νερό. O Εδεσσαίος ποταμός, που πηγάζει από την οροσειρά του Βόρα, καταλήγει στην Έδεσσα και τη διατρέχει, οπότε κατά την περιήγησή σας θα χρειαστεί συχνά να διασχίσετε διαφόρων τύπων γεφύρια. Ένα από τα πιο όμορφα είναι η πέτρινη «Βυζαντινή γέφυρα», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, στην τοποθεσία Κιουπρί (φωτογραφία επάνω).

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΛΙΜΝΗ

Στα σύνορα με τον νομό Φλώρινας, η λίμνη Βεγορίτιδα θα σας δώσει την ευκαιρία για μια  υπέροχη διαδρομή. Έχει έκταση 50 τ.χλμ., είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 και η περίμετρός της έχει μήκος 50 χλμ. Πουλιά, πλάβες (βάρκες χωρίς καρίνα), ψαράδες και γαλήνια χωριά θα εμφανίζονται διαρκώς μπροστά σας. Γύρω από το Αμύνταιο θα βρείτε φημισμένα οινοποιεία και αμπελώνες που αξίζει να επισκεφτείτε. Το χωριό Άγιος Παντελεήμονας είναι το πιο ανεπτυγμένο και εκεί θα βρείτε το εξαιρετικό εστιατόριο της οικογένειας Ναουμίδη, το μεζεδοπωλείο της, αλλά και το εργαστήρι όπου οι ίδιοι παράγουν εκλεκτά προϊόντα με βάση την πιπεριά Φλωρίνης, την οποία επιπλέον καλλιεργούν βιολογικά (τηλ. 6973-390993, piperiesflorinis.gr).

ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ

Καυτά νερά που φτάνουν τους 37 βαθμούς Κελσίου και γύρω γύρω χιόνι ή βροχή, σίγουρα παγωνιά. Τα λουτρά Πόζαρ προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία που αναζωογονεί σώμα και πνεύμα. Οι εξωτερικές γούρνες και οι καταρράκτες στο καταπράσινο φαράγγι του Αγίου Νικολάου λειτουργούν μέχρι τις 2 το πρωί, ενώ οι κλειστές εγκαταστάσεις όλο το 24ωρο. Λένε ότι το μυστικό της ευεξίας είναι οι εναλλαγές ζεστού-κρύου, από τα καυτά νερά στον παγωμένο καταρράκτη ακριβώς δίπλα. Πραγματικό σκωτσέζικο ντους (τηλ. 23840-91300, loutrapozar.com.gr).

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΦΥΣΗ

Στις πλαγιές του Καϊμάκτσαλαν εντυπωσιάζουν τα πυκνά δάση οξιάς, μαυρόπευκων και ελάτων. Στα χαμηλά, η υδρόφιλη βλάστηση στις λίμνες και οι τεράστιοι κάμποι της Έδεσσας και της Αλμωπίας, γεμάτοι από κερασιές και μηλιές. Το τοπίο αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου: πολύχρωμο το φθινόπωρο, χιονισμένο τον χειμώνα, καταπράσινο το καλοκαίρι. Η περιήγηση με αυτοκίνητο ή με τα πόδια είναι απολαυστική όλες τις εποχές. Μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι εκείνη που ανηφορίζει στο χιονοδρομικό κι έπειτα κατεβαίνει στο χωριό Κερασιά. Διασχίζει το περίφημο Μαύρο Δάσος και περνάει από δύο σαρακατσάνικες στάνες και σημεία αναψυχής, γύρω από τα οποία μπορείτε να περπατήσετε.

COCOONING ΠΛΑΙ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ

Τα τζάκια στον Άγιο Αθανάσιο ανάβουν το φθινόπωρο και καίνε για καιρό, αφού το χιόνι στο Καϊμάκτσαλαν πέφτει νωρίς και λιώνει αργά. Μπροστά τους στήνονται τραπέζια με τοπικό κρασί και νόστιμα πιάτα ή ζεστές σοκολάτες και επιτραπέζια παιχνίδια στις καφετέριες. Γάστρες με κυνήγι μένουν για ώρες στους ξυλόφουρνους, ζεστές σούπες, τραχανάδες και φασολάδες ή φασουλοταβάδες, όπως λέγονται εδώ, αχνίζουν και κυράδες ανοίγουν φύλλο για τις χειροποίητες πίτες. Η τοπική κουζίνα αξιοποιεί τα ντόπια κρέατα και τις παλιές συνταγές και φτιάχνει πιάτα που θωρακίζουν τον οργανισμό από το κρύο. Στον Άγιο Αθανάσιο οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Ξεχωρίζει ο Πέτρος (τηλ. 23810-31795) σε ένα παραδοσιακό κτίσμα, με σπιτική σάλα, όπου η Ελένη και ο Πέτρος Δουίτσης θα σας φροντίσουν σαν καλεσμένους. Μεταξύ άλλων θα δοκιμάσετε αρνάκι στη γάστρα, τραχανά, πίτες και λαχανοσαρμάδες, ενώ στο τέλος θα σας κεράσουν σπιτικούς αφράτους λουκουμάδες. Στο χωριό Παναγίτσα, καθίστε στο εστιατόριο Πέτρινο (τηλ.23810-34033), όπου η Εύη Ιορδανίδου μαγειρεύει μικρασιάτικα και θα σας σερβίρει χουνκιάρ μπεγεντί, σουτζουκάκια, γιαουρτλού κεμπάπ, πίτα Καισαρείας και πρασοκιμαδόπιτα.

Scroll to Top