ΑΡΑΧΩΒΑ

Για αρχάριους και προχωρημένους

Χειμερινή εξόρμηση στην κοσμοπολίτισσα της ορεινής Ελλάδας, που μπορεί να αλλάζει με τους καιρούς, δεν χάνει όμως ποτέ τη γοητεία της.

Tης Βασιλικής Κεράστα

ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Γούνινο γιλέκο και μποτάκι: το διαχρονικό dress code του πιο δημοφιλούς χειμερινού προορισμού της κεντρικής Ελλάδας, ο οποίος σταδιακά υιοθετεί νέες τάσεις και μοιάζει να χάνει τον φολκ χαρακτήρα του, αν κρίνει κανείς από τα μαγαζάκια με λαογραφικά είδη, γούνες για το πάτωμα και υφαντά κιλίμια που χρόνο με τον χρόνο μειώνονται αισθητά.

Καφέ, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ θα τα βρείτε όλα στον κεντρικό δρόμο, την οδό Δελφών, και σε μετρημένα παράπλευρα σοκάκια. Στην πλατεία Λάκκα, τα καφέ-μπαρ είναι γεμάτα από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, με τα τραπεζάκια τους έξω και τις σόμπες εξωτερικού χώρου να δουλεύουν στο φουλ – από το Bonjour με το «αμαρτωλό» σουφλέ σοκολάτας στη μία γωνία έως το Sehre στην άλλη. Λίγα, αλλά ενημερωμένα καταστήματα για ψώνια ή window shopping τραβάνε την προσοχή και γίνονται αφορμή για σύντομες στάσεις. Κι έπειτα, τσίπουρο στα καφενεία και στις ταβέρνες της πλατείας Παπαϊωάννου: στο γνωστό all-day bar-restaurant Οίστρος by Aktida (τηλ. 22670-32886),

που ξέρει όσο λίγα να ξεσηκώνει τους θαμώνες και ν’ ανεβάζει το κέφι, ή στο Καφενείο του Ζάμπα (τηλ. 22670-31048), που φέτος ενώθηκε με το διπλανό μαγαζί και ανανεώθηκε αισθητά. Απέναντί τους, το Le Sapin (τηλ. 22670-31108), που ξεκινάει με ένα πλούσιο brunch από αυγά benedict και φρέσκα κρουασάν, μεταξύ άλλων, και συνεχίζει έως αργά το βράδυ με γαλλικό μενού, συνοδευόμενο όσο περνάει η ώρα από δυνατή ελληνική μουσική. Αυτό, άλλωστε, θέλει κυρίως ο επισκέπτης της Αράχωβας: ελληνική μουσική και γλέντι.

ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΛΑΡΟΥΣ

Η ντίβα του Παρνασσού και των χειμερινών εορτών δεν χάνει ποτέ το κέφι της, αν και έχει ρίξει λιγάκι τους ρυθμούς της. Κάποτε, τα γιορτινά μποτιλιαρίσματα ξεπερνούσαν κι αυτά της Αθήνας. Πλέον, με τους δύο νέους χώρους στάθμευσης στο τέλος του χωριού και με το Λιβάδι (σε απόσταση 6 χλμ.) να έχει κερδίσει πολλούς από τους σταθερούς της

επισκέπτες, το φαινόμενο είναι λιγότερο έντονο. Ακόμα και σε μέρες αιχμής θα βρείτε ησυχία, άνεση και αναμμένο τζάκι στο lounge κάποιου ξενοδοχείου, όπως στη σάλα του πρώτου ορόφου του Domotel Anemolia, απ’ όπου μάλιστα θα απολαύσετε και τη θέα του ανατολικού Παρνασσού.

Όσο για τα πάλαι ποτέ δημοφιλή κλαμπ, όπως το Snow me, η μόδα τους έχει παρέλθει και τη θέση τους έχουν πάρει τα all-day στέκια. Η κράτηση είναι απαραίτητη για γεύμα στο εστιατόριο Panagiota Plus (τηλ. 6986-404606, 22670-29226) ή στο restaurant-bar Ακουαρέλα (τηλ. 22670-32660), το οποίο εδώ και κάποιες δεκαετίες αποτελεί σταθερή αξία για όσους θέλουν να συνδυάσουν φαγητό με δυνατή μουσική και αυξημένες πιθανότητες γλεντιού μέχρι το πρωί. Στο gallery bar Ισιδώρα (τηλ. 6944-378448), με τη φιάλη το κρασί σε προσιτές τιμές, ακόμα και χωρίς κράτηση έχετε αρκετές πιθανότητες να βρείτε κάποια θέση, είτε στην μπάρα είτε στο μοναστηριακού τύπου τραπέζι μπροστά στο τζάκι, που καίει ασταμάτητα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Λίγα σκαλιά κι ένα πέτρινο σοκάκι οδηγούν στην παραδοσιακή ταβέρνα Καλντερίμι (τηλ. 22670-31418), για κόκορα με χυλοπίτες, αρνάκι φρικασέ, φασολάδα και άλλα τοπικά πιάτα, μαγειρεμένα με σπιτική φροντίδα. Σπιτικές νότες δίνουν πολλές ακόμα ταβέρνες, με τους ντολμάδες πάντα παρόντες στο ρουμελιώτικο μενού τους, όπως φυσικά και τη φορμαέλα. Το μαστιχωτό αυτό τυρί με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης θα το δοκιμάσετε παντού. Του ταιριάζει πολύ το ελαφρύ ψήσιμο στα κάρβουνα ή το τηγάνισμα και σερβίρεται συνήθως με λίγο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Θα το προμηθευτείτε από τα τυροκομεία του χωριού και τα καταστήματά τους, που βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο και πωλούν επίσης φέτα Παρνασσού, ντόπια λουκάνικα, συσκευασμένες χυλοπίτες κ.ά. Γεύση από Αράχωβα μπορείτε ακόμη να πάρετε μαζί σας αγοράζοντας ένα μπουκάλι τσίπουρο Βασιλιά, που θα βρείτε σε μαγαζιά της αγοράς. Το κρύο και η Ρούμελη φυσικά σηκώνουν και κρέας, συνήθως σε παραδοσιακές εκδοχές, όπως το κοντοσούβλι του Δασαργύρη (τηλ. 22670-31291), μιας από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αράχωβας, ή τα παϊδάκια του Ζάχου (τηλ. 22670-32159) σε μία από τις πιο προσεγμένες σάλες στο Λιβάδι.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ… ΚΑΙΡΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΟΣ

Ως γνωστόν, η Αράχωβα οφείλει την τουριστική της ανάπτυξη στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού (απέχει 25 χλμ.), που τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί με σύγχρονους αναβατήρες και σταθμούς. Για την κατάσταση στο χιονοδρομικό μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα parnassos-ski.gr.
Εκτός από λάτρεις του σκι, όμως, ο Παρνασσός τελευταία προσελκύει και πολλούς πεζοπόρους. Ο Γιώργος Κοροδήμος, ο υπεύθυνος της Trekking Hellas στον Παρνασσό (τηλ. 22670-31901, trekking.gr), είναι ο άνθρωπός σας σε περίπτωση που θελήσετε να κατακτήσετε μονοπάτια όπως το 22 ή ακόμα και να περπατήσετε το βουνό με χιονορακέτες. Τα παιδιά τα κερδίζει πάντα το παγοδρόμιο Mountain Ice (τηλ. 22670-31882), που ανοίγει συνήθως λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κοντά του, φιλικό σε οικογένειες με μικρά παιδιά, είναι το cafésnack bar Πολικό (τηλ. 22670-32707), ενώ το Paramount (τηλ. 22670-32400), άλλο ένα all-day coffee bar-restaurant της ευρύτερης περιοχής, είναι πάντα μια καλή après-ski στάση για φαγητό και ποτό. Το ιππικό κέντρο ΑΤΙ (τηλ. 22670-31298) προσφέρει μαθήματα με πόνι και άλογα για μικρούς και μεγάλους, ενώ το καφέ του λειτουργεί και ως ταβέρνα. Οι πιο τολμηροί μπορείτε να εξερευνήσετε τον Παρνασσό από ψηλά κάνοντας αλεξίπτωτο πλαγιάς. Εξοπλισμό και καθοδήγηση θα βρείτε στη σχολή Paragliding Fun (τηλ. 6942-063154, paraglidingfun.gr) με έδρα την Ιτέα και πτήσεις που ξεκινούν από το Λιβάδι ή από το Χιονοδρομικό.

12΄ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

Αν και η Αράχωβα απέχει από τους Δελφούς μόνο 10 χλμ., οι δύο προορισμοί δεν προβάλλονται συχνά μαζί – ίσως γιατί ανήκουν σε διαφορετικούς νομούς. Αλληλοσυμπληρώνονται όμως τέλεια. Τους χειμερινούς μήνες, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, με τους Ναούς του Απόλλωνα και της Αθηνάς Προναίας, αποπνέει μια ακόμα πιο βαθιά γοητεία. Λειτουργεί με ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μνημεία και το μουσείο στα 6 ευρώ (για τους ενήλικες) και ελαφρώς διαφοροποιημένο ωράριο από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου: Μουσείο 09.00-16.00, Αρχαιολογικός Χώρος 08.00-15.00 (τηλ. 22650-82312-3, e-delphi.gr). Για καφέ ή φαγητό με υπέροχη θέα έως τον Κορινθιακό κόλπο έχετε υπόψη τα Agora Café (τηλ. 22650-83116) και Ιχώρ (τηλ. 22650-82971). Μια καλή ταβέρνα με θέα είναι Το Πατρικό μας (τηλ. 22650-82150), στο τέλος του κεντρικού δρόμου, αλλά και ο Βάκχος (τηλ. 22650-83186) με τις σπιτικές νοστιμιές, λίγο πιο ψηλά.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σε απόσταση μικρότερη της μισής ώρας από την Αράχωβα βρίσκεται το Χρισσό, το διατηρητέο χωριουδάκι που κατά την αρχαιότητα υπήρξε σημαντικό πέρασμα των προσκυνητών στον δρόμο από την Ιτέα (στην οποία έφταναν με πλοία) προς τους Δελφούς, όπου αναζητούσαν χρησμό από την Πυθία. Το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού (τηλ. 22650-83203, 6946-681060) αξίζει την προσοχή σας. Στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού σχολείου, έργο του Τσίλερ, και φιλοξενεί την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή του Ηλία Ε. Δαραδήμου με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Φωκίδας και της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και κοσμήματα, κεντήματα, όπλα από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μπακιρένια σκεύη και έπιπλα, μεταξύ άλλων. Καλό θα ήταν να έχετε τηλεφωνήσει εκ των προτέρων, για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι κάποιος εκεί να σας ανοίξει, καθώς πρόκειται για ένα ελάχιστα τουριστικό χωριό, οπότε τα ωράρια δεν τηρούνται πάντα πιστά. Μετά το ξεχωριστό αυτό ραντεβού με τη λαϊκή τέχνη, κατεβείτε έως την πλατεία του χωριού με τις πέτρινες κρήνες και καθίστε σ’ ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της ή γευματίστε στη γνωστή ταβέρνα του Φούρλα (τηλ. 6948-899382).

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Επιστρέφοντας από Αράχωβα, έχετε υπόψη ότι ο δρόμος κάποιες φορές παγώνει, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ζεμενού. Λίγο πιο κάτω, στο ύψος του Διστόμου, μπορείτε να στρίψετε προς τον Ελικώνα για μια «βυζαντινή στάση» στη Μονή Οσίου Λουκά, το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της Μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, που προσελκύει τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Αποτελείται από το σύμπλεγμα δύο εκκλησιών, τη Μονή της Παναγίας (χρονολογείται στο δεύτερο μισό τού 10ου αιώνα) και το Καθολικό (χτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 11ου αιώνα για να στεγάσει το λείψανο του Οσίου), που πλαισιώνονται από κελιά και βοηθητικά κτίσματα. Τα υπέροχα ψηφιδωτά που θα δείτε στους τοίχους του Καθολικού αποτελούν κορυφαία αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης. (osiosloukas.gr)

Scroll to Top