Μαμά, δεινόσαυρος!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας μετατρέπει τ η γνώση για τον κόσμο μας σε ψυχαγωγική εμπειρία και αποτελεί εγγύηση για μια επιτυχημένη οικογενειακή έξοδο.

Της Ελευθερίας Αλαβάνου

Μία λεοπάρδαλη, έναν γατόπαρδο, ένα τζάγκουαρ… Ακόμα κι έναν σκελετό δεινόσαυρου μήκους 7,16 μέτρων θα δείτε στις
εκθέσεις του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που στεγάζεται σε νεοκλασικό του 19ου αιώνα και ιδρύθηκε το 1964 από τον
Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το ζεύγος Γουλανδρή δημιούργησε ένα πρωτοποριακό μουσείο σε μια εποχή,
μάλιστα, που κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολιόταν με το περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του.

Ο κορμός του Μουσείου Γουλανδρή περιλαμβάνει πάρα πολλά εκθέματα (βοτανικής, εντομολογίας, υδροβιολογίας, ορνιθολογίας, ερπετολογίας, γεωλογίας, παλαιοντολογίας, θηλαστικών), από βρυόφυτα και λεπιδόπτερα μέχρι καγκουρό και αρκούδες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το Κέντρο Γαία, ένα πολύ πιο πρόσφατο και σύγχρονο παράρτημα του μουσείου, έκτασης 12.000 τ.μ., που εκτείνεται σε έξι ορόφους. Σχεδιασμένο με πολλή φαντασία, το Κέντρο Γαία στοχεύει στην περιβαλλοντική επιμόρφωση των επισκεπτών με τρόπο διαδραστικό και παρουσιάζει με κατανοητό τρόπο φλέγοντα ζητήματα της εποχής για τα οποία εν πολλοίς υπάρχει άγνοια (τι ακριβώς είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πυρηνικής ενέργειας κ.λπ.).
Στη διάρκεια της περιήγησης σας θα ακούσετε τιτιβίσματα και ήχους νερού, θα δείτε ένα βίντεο για το «εργοστάσιο του φύλλου» (τι είναι οι χλωροπλάστες, η χλωροφύλλη, η φωτοσύνθεση), θα ανοίξετε το καβούκι μιας χελώνας, για να μάθετε ότι δυστυχώς πέθανε επειδή μπλέχτηκε στα δίχτυα ενός ψαρά, και θα βάλετε το πρόσωπό σας σε μια μάσκα θαλάσσης, για να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένα πλάνα με αχινούς και αστερίες.

Προτού φύγετε από το μουσείο, ρίξτε μια ματιά στο όμορφο café-restaurant, αλλά και στο εξαιρετικό πωλητήριο, όπου θα βρείτε αντικείμενα με πρωτότυπα σχέδια που σχετίζονται με τον φυσικό κόσμο.

Info: Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά, τηλ. 210-8015870, www.gnhm.gr. Ανοιχτά: Τρίτη-Παρασκευή 09.00-14.30, Σάββατο, Κυριακή 10.00-15.00. Είσοδος: 6 ευρώ (παιδιά: 4 ευρώ).

Scroll to Top